Weblog

Nieuw jaar
SBS 9
Triest internet
Kabaal
Scherp
Storm-1
Storm-2
Storm-3
Brand in autowasserette
Afspraken
Oorlel
TV-avond
Jysk1
Jysk2
Axender op zondag
NORROD computer (1)
NORROD computer (2)
Chinees
Rare vertraging
Slaapkat
Verlies
Sallandse Heuvelrug
Gevaarlijke afdaling

Ster

Januari - Maart 2015

Gevaarlijke afdaling

Sleutels

18 maart 2015

Tijdens onze wandeling op de Sallandse Heuvelrug klauteren we moeizaam een smal omhooglopend bospaadje op. Tijdens een rustpauze zien we een sleutelring met fietssleutels aan het prikkeldraad hangen. Dat geeft te denken.
Als we aan het eind van het paadje aankomen zien we de achterkant van een houten bordje op een paal. Wat zou er op het bordje staan, Verboden Toegang misschien?

Waarschuwing

Nee, dat valt mee. Voor ons wandelaars tenminste. Voor fietsers zal het andere koek zijn, daar getuigen de sleutels ook wel van.

Afdaling

 

Sallandse Heuvelrug

Bezoekerscentrum

18 maart 2015

Na de opening van het vernieuwde Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug in 2013, hebben we er nu eindelijk een bezoekje gebracht. Het is een prachtig modern gebouw geworden, met veel (educatieve en creatieve) attracties erin. Een heel bijzonder element in het gebouw is de toren waarop de sterrenkijk-koepel is bevestigd. Het centrum staat zelf al op een flinke hoogte, de Nijverdalse Berg, en daar komt de 60 meter hoge toren nog eens bij. Zodat een onbelemmerde blik op de hemel gegarandeerd is.
De sterrenwacht die hier onderdak heeft gevonden is de Sterrenwacht Hellendoorn, en de oprichter daarvan, Pierre Koeijvoets, mag trots zijn op dit resultaat.
Gezien de miljoenen aan overheidsgelden die in het centrum zijn gaan zitten, is het wel een beetje jammer dat de publiekssterrenwacht alleen maar open is op vrijdagavond en zaterdagmiddag.

 

Verlies

11 maart 2015

Zij: “Ik verlies mijn evenwicht!”
Ik: “Ja, ik zie het liggen.”

 

Slaapkat

11 maart 2015

Nu weet ik waarom onze kat zoveel slaapt.
Hij heeft geen hobby's!

 

Rare vertraging

10 maart 2015

Sinds kort wordt ons radio- en televisie-signaal geleverd door kabelbedrijf Caiway. Die overschakeling is op zich zonder problemen verlopen. Maar er is toch iets raars aan de hand. Elke dag luister is naar de radio, meestal via een “ouderwetse” transistor-radio met een sprietantenne eraan. Het signaal wordt dus rechtstreeks uit de ether geplukt. Vandaag tijdens het nieuws zet ik naast de transistorradio ook mijn stereo-installatie aan. De (analoge) zenders die daarop te horen zijn, komen via de radiokabel binnen. En het wordt me toch in één keer een kakafonie in de kamer! De zender via de kabel is maar liefst 3 seconden later pas te horen.
Als ik daarna de digitale radiozender op de televisie er ook bij aanzet, blijkt dat die ook nog eens een volle seconde later komt.

Van live-radio is dus absoluut geen sprake meer, en je kunt er niet meer je klok op gelijk zetten. De digitale zender op TV loopt 4 seconden achter op de werkelijkheid, en de analoge kabelradio 3 seconden. Leg dat maar eens uit, Caiway.

 

Chinees

9 maart 2015

“Mevrouw! Weet u dat dit een Chinese winkel is?”
De dame die een filiaal van het Kruidvat wil binnengaan, kijkt mij aan met een blik vol grote verbazing. Ze zegt niks, maar loopt gewoon door. Als ze in de winkel vraagt wat mijn opmerking te betekenen heeft, dan zal men haar kunnen vertellen dat ik gelijk heb. Maar waarschijnlijk houdt men zich van de domme. Het blijft immers een ietwat vreemde gedachte dat het salaris van een Kruidvat-medewerker door iemand in China wordt uitbetaald!

Wilt u weten welke bedrijven er naast Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris XL nog meer in handen zijn van de Chinezen, lees dan mijn verhaal in Recht & Krom / Consument. En u zult zich verbazen!

 

NORROD computer (2)

Beethoven

woensdag 25 februari 2015

Als ik door een toeval deze mishandelde computer in handen krijg, en ook nog het bijbehorende verhaal hoor (dat tot een breuk tussen moeder en zoon heeft geleid), neem ik me voor om het apparaat weer zo goed mogelijk naar de originele staat te herstellen. Als voormalige elektronicus vind ik dat ook apparaten een tweede kans verdienen.
Na het vervangen van de DVD-speler/brander, twee geheugen-modules, de grafische adapter, en na het installeren van een legitieme WindowsXP - die gelukkig nog door Microsoft geactiveerd wordt - is de computer weer redelijk gezond. Op twee dingen na. Door het ontbreken van de juiste stuurprogramma's is het beeld niet in te stellen en komt er geen geluid uit de computer. Na dagenlang zoeken op internet en uitproberen van diverse programma's, vind ik de bijbehorende software.
Nu werkt de Norrod computer uit 2003 weer vlekkeloos, en is het opvallend hoe goed en helder WindowsXP nog altijd zijn werk doet.

 

NORROD computer (1)

woensdag 25 februari 2015

De computer was in 2003 een speciale aanbieding ter gelegenheid van de opening van de Norrod-winkel in Enschede. De moeder van een volwassen zoon met verstand van computers had lang gespaard voor een eigen computer, en kon nog net beslag leggen op het laatste exemplaar. De specificaties van het apparaat waren hoog en de prijs was prima. De deskundige zoon ontdekte echter dat er geen besturingssysteem bijgeleverd was en dat er ook geen andere software aanwezig was. Daar wist hij wel een mouw aan te passen, hij zou een kopie van Windows 98 van de computer van zijn vader installeren. Je mocht één kopie maken van de software voor een andere computer, zo hield hij zijn moeder voor.
Een paar jaar en veel problemen met de computer later, bleek dat de zoon zijn moeder behoorlijk bedrogen had. Hij had het legitieme exemplaar van het nieuwe WindowsXP zichzelf toegeëigend en vervangen door de illegale versie van het oudere besturingssysteem. Ook had hij alle software en documentatie ontvreemd, maar dat was nog lang niet alles. Hij had alle verwisselbare onderdelen van de computer vervangen door mindere exemplaren en uiteindelijk zelfs door compleet defecte. Waardoor de computer dus niet meer werkte.

 

Axender op zondag

zondag 1 februari 2015

Drukwerkverspreider Axender laat tienermeisjes op zondag reclamefolders verspreiden. Veel mensen zal dat niks uitmaken, maar anderen ergeren zich daar in hoge mate aan. Ik hoor bij die laatste categorie. Bovendien is het ook nog steeds wettelijk verboden. Maar ja, een verbod in Nederland? Dat moet onmiddellijk worden afgebroken, net als die ene dag in de week die een rustpunt zou horen te zijn na zes dagen van hectiek.

 

Jysk 2

Jysk

vrijdag 30 januari 2015

Het exclusieve Jysk-meubel blijkt een Janus-product te zijn. Dat is wat er op de verpakking en handleiding staat, gelukkig niet op het ding zelf.
Voor het lezen van de handleiding moet men een speciale cursus pictogrammen lezen gevolgd hebben. De montage-instructies zijn in plaatjes en niet altijd even begrijpelijk. Onze eerste grote verrassing is als we zien dat er op de topplank van wel 4 centimeter dikte maar een gewicht van 15 kg. mag rusten. En we hebben nog een beeldbuis-TV van 50 kilogram! Later blijkt dat die 15 kilo nergens op slaan, want het meubel is stevig genoeg om er met 2 man op te gaan staan. Al hebben we dat maar niet geprobeerd.
Verder blijkt dat de montage-volgorde ook wel iets beter had gekund. Pas als het meubel al helemaal in elkaar zit, moeten er zes hardplastic hulsjes als scharnierpunten voor de drie deuren worden bevestigd. De gaten voor die hulsen zijn veel te klein, en met een hamer moet er zó veel kracht op worden uitgeoefend, dat het hele meubel bijna uit elkaar geramd wordt. Als het toch niet lukt, gaan we de plastic gevallen maar met een vijl passend maken. Hadden we beter meteen kunnen doen. De laatste grote montagefout wordt duidelijk als we alle stappen hebben doorlopen. De bouten voor bevestiging van de glasdeuren zitten aan de buitenkant. Dat is zowel ontsierend als gevaarlijk, omdat ze tamelijk ver uitsteken. We komen tot de conclusie dat de tekenaar geen kans heeft gezien om duidelijk te maken dat de bouten aan de binnenkant horen te zitten. Ook in de Jysk winkel zitten de boutjes verkeerd en zijn de plastic plaatjes ter bescherming van het glas niet aangebracht. Maar dat kan ook gemakzucht zijn geweest. Al met al heeft het ons bijna een hele dag gekost om het TV-meubel in elkaar te zetten.

 

Jysk 1

donderdag 29 januari 2015

Bij het meubelwinkeltje van het Zweedse Ikea zal men mij nimmer aantreffen. Daarvoor is mijn zelfrespect net iets te groot. De Deense tegenhanger Jysk is een stuk vriendelijker en bescheidener, en daar heeft men mij als klant mogen begroeten. Het bedrijf is zo verstandig geweest om exact op het goede moment in mijn behoefte te voorzien. Mijn behoefte was een 180 cm. breed TV-meubel om twee TV's naast elkaar op te kunnen zetten. Aakirkeby heet het meubel dat Jysk tegen een zeer schappelijke prijs in de aanbieding heeft. In witte hoogglans afwerking. Het zelfbouwpakket weegt meer dan 50 kilo's, maar die blijken gelukkig over drie aparte pakketten verdeeld te zijn. Het aantal zeer goed verpakte onderdelen is enorm, vooral door de kleine metalen, houten en plastic onderdelen.

 

TV-avond

donderdag 29 januari 2015

Weer een hele avond naar zinloos nieuws dat maar geen echt nieuws wil worden zitten kijken. En ons verbazen over wat een 19-jarige met een neppistool allemaal teweeg kan brengen. En het NOS Journaal dat zelf eens nieuws is geworden, maar er niet over kan berichten...

 

Oorlel

donderdag 15 januari 2015

Ik: “Ik heb een vraag en jij weet nogal veel, dus weet je hier vast ook het antwoord wel op.”
Zij: “Wat wil je weten?”
Ik: “Waar dient een oorlel voor?”
Zij: “Dat weet niemand.”
Ik: “Dan had ik je ook niks hoeven te vragen. Ik keek net in de spiegel en zag mijn grote oorlellen en vroeg me voor het eerst in mijn leven af waar die voor dienen.”
Zij: “Ze zorgen dat juweliers en snoepverkopers niet failliet gaan.”
Ik: “Leg uit!”
Zij: “Nou kijk, veel mensen hangen een sieraad aan hun oor, en kinderen die voor het eerst een pijnlijk lelgaatje krijgen, worden getroost met een lolly of snoepje.”

 

Afspraken

donderdag 15 januari 2015

Riya heeft een afspraak gemaakt met de autogarage omdat de uitlaat van de auto gerepareerd moet worden. De afspraak is voor vrijdag, maar nu herinnert ze zich ineens dat ze dan ook een afspraak heeft met de tandarts. Daar zal ze dus op de fiets heen moeten. Ze heeft nog geen SMSje gehad van de arts ter herinnering, dus gaat ze nakijken voor wanneer de afspraak nu precies is. Ze vindt een notitie dat ze vanmiddag om half twee moet komen. En het is al bijna één uur, dus dat wordt haasten. Gelukkig neemt de praktijk na één uur weer de telefoon op, en dan hoort ze dat de afspraak voor volgende week dinsdag is!

 

Brand in autowasserette

Brand in autowasserette

woensdag 14 januari 2015

Het is klaarlichte dag en helder weer, maar de hemel wordt verduisterd door pikzwarte wolken van rook. Een spiksplinternieuwe autowasserette en een belijningsbedrijf gaan in vlammen op. Een naastgelegen Honda-dealer hoeft zijn pas verbouwde zaak niet opnieuw op te bouwen, want de brandweer ziet kans om het garagebedrijf te sparen. Het gebeurt allemaal weer op zichtafstand van onze woning.

 

Storm-3

Storm

zaterdag 10 januari 2015

Rukwinden, hagel, sneeuw en regen. En dat allemaal tegelijk.

 

Storm-2

zaterdag 10 januari 2015

Zij: “Maar we moeten nog boodschappen doen.”
Ik: “Dan hou ik me wel aan jou vast bij een windvlaag.”
Zij: “Mijn blaas zit in de versnelling.”
Ik: (Verbaasd) “Jouw blaas zit in de versnelling?”
Zij: (Lachend) “Ik zei: Mij blazen ze niet zo snel weg!”

 

Storm-1

zaterdag 10 januari 2015

Zij: “Wat een wind, hé?”
Ik: “Geen weer om een hond uit te laten.”
Zij: “Die zou meteen wegwaaien.”
Ik: “Gelukkig hebben we alleen een kat.”

 

Scherp

vrijdag 9 januari 2015

De nieuwste televisies hebben zó'n scherp beeld dat de fabrikanten er een doosje pleisters bij leveren.

 

Kabaal

zondag 4 januari 2015

Ben ik net een beetje aan het herstellen van de vuurwerkoverlast, zijn onze buren zo “vriendelijk” om op zondagmorgen als ik nog lig te slapen een hels kabaal te maken. Omdat zij weten wat het effect is van harde geluiden op mijn gezondheid en omdat zij ons verzoek tot zondagsrust kennen, beschouw ik hun daden als zware criminaliteit.
Eerder heb ik al een lichte hartaanval en een lichte beroerte “mogen” krijgen ten gevolge van hun geknal. Ik zou niet graag in hun schoenen staan bij nóg ernstiger gevolgen.

 

Triest internet

vrijdag 2 januari 2015

Vanmiddag heb ik weer een aflevering van het MTV-programma Catfish bekeken, en na afloop sprongen me de tranen in de ogen toen ik er over nadacht hoe triest het internet en in het bijzonder Facebook kan zijn. Ik begrijp nu ook steeds beter mijn intuïtieve afkeer van dat medium. Natuurlijk zijn het de mensen die liegen en bedriegen, maar Facebook lijkt ervoor gemaakt te zijn om nep-personages te creëren. En anderen een rad voor de ogen te draaien en zijn of haar frustratie, trauma en eenzaamheid op een ander bot te vieren.

Meer hierover op Recht & Krom in de rubriek Internet.

 

SBS 9

donderdag 1 januari 2015

Er is vandaag weer een nieuwe commerciële TV-zender bij gekomen, SBS 9. Of we daar nu op zaten te wachten, is de vraag.
Wel vervelend is dat provider Caiway, die we in Twente onlangs opgedrongen kregen, SBS 9 definitief niet gaat doorgeven! Een reden te meer om voor een betere aanbieder te kiezen.

 

Nieuw jaar

donderdag 1 januari 2015

Wat is er nu eigenlijk zo nieuw aan deze dag? De zon schijnt weer, de lucht is weer blauw, er fietsen weer mensen over straat, ons eten is hetzelfde, en het geknal is weer net zo luid als gisteren! Drie dagen lang met oordoppen rondgelopen, en nog altijd is die krankzinnige herrie niet voorbij. En geen politieagent te zien hier... Het wordt tijd voor een rigoureuze verandering.

O ja, en nog een gelukkig 2015 gewenst, voor het geval u daar behoefte aan hebt.

 

Mijn Zonzijde © Dick Waanders