Weblog

Waarom een nieuw weblog?
Mijn Kleplog
Baas
Waarom u?
Padstoelen eten
Een goede fles wijn
Goed
Griepprik
Discriminatie
Led
Dierenasiel weigert kat
Kakelende interviewers
Criminelen in De Pollen
Ik wil telefoon!
Ik wil geen telefoon!
Geknal
Media Markt
Goat Simulator
Gogas ontneemt Ziggo klanten
Nieuwe zender geeft storing
Reactie op storing van zender
Weekkrant updaten
Lesbisch pad
Stof
Kramp
Media Markt Misser
Telepathie
Onzin op de radio
Koedijk Jan Heedt
Ons kattenverhaal in De Wiezer
Vliegenzwammen in de tuin
Romantisch
Verbazing I
Verbazing II
Ben Wees
Uiterlijk

Oktober 2014

Uiterlijk

woensdag 30 oktober 2014

Meer van dit soort grappige missers zijn te vinden in Mijn Taal.

 

Ben Wees

maandag 27 oktober 2014

Ik kan me vergissen, maar in de TV-reclame meende ik de volgende zin voorbij te horen komen: “Ben jouw eigen draak”!
Tegen zóveel openlijke taalverdwazing zou de overheid ten strengste moeten optreden. Want in een mum van tijd brabbelt elk kind zo.
Ik hoor ook al regelmatig dingen als: “Ik zoekte mijn leptop”...

In Mijn Taal kunt u meer rare taaluitingen lezen.

 

Verbazing II

zondag 26 oktober 2014

Een andere verbazing was toen we de inmiddels sjieke kledingzaak Roetgerink in het dorp Enter bezochten. Ooit begonnen als verkooppunt van spotgoedkope “kleding met een weeffoutje”, is de zaak nu van een dermate hoog niveau dat hij in het mondaine Amsterdam niet zou misstaan.
Bij het verlaten van de winkel ziet Riya in de buurt van de kassa een hoek met kleding, en een bord erboven: “Hier hangt uw uitgezochte kleding”.
Ze kan er niet over uit dat je hier niet zelf met je gekochte kleren naar de kassa hoeft te lopen, en dat ze er al netjes klaarhangen om afgerekend te worden.

 

Verbazing I

zondag 26 oktober 2014

Riya had niet zo'n heel prettig leven voordat we elkaar leerden kennen, en haar blikveld was daardoor altijd beperkt gebleven. Tegenwoordig kan ze zich intens verbazen over dingen waarvan ze het bestaan nog niet kende. Bijvoorbeeld toen we voor het eerst het boekenstadje Bredevoort bezochten, en de boeken er overal gewoon buiten in kasten en op onbemande kraampjes bleken te staan. Afrekenen van een gekocht boek kon via een brievenbusklep of een opgehangen geldbusje. Dat zoiets overdag mogelijk was, kon ze al moeilijk bevatten, maar mijn opmerking dat alle boeken 's nachts ook bleven staan, wilde ze niet geloven. Toen we 's avonds laat nog een rondje maakten langs alle kasten en kraampjes viel haar mond open van verbazing: ik had gelijk gehad.

 

Romantisch

zondag 26 oktober 2014

Ik, vanuit de keuken: “Ben je daar nog?”
Zij, vanuit de kamer: “Ja, ik ben hier. Of had je net ook al wat tegen mij gezegd?”
Ik: “Ja, ik was je een heel mooi romantisch verhaaltje aan het vertellen, en ik kreeg helemaal geen sjoege!”
Zij: “Ha, ha, ha, ik was even boven. Dan heb ik zeker heel wat gemist.”

 

Vliegenzwammen in de tuin

Vliegenzwammen in tuin

zondag 26 oktober 2014

In de bossen kunnen we ze dit jaar niet of nauwelijks vinden, maar in onze voortuin staat er een dozijn van die fraaie padstoelen te pronken dat het een lieve lust is. Op de foto zijn er minstens 7 te zien.

In De Vliegenzwam Collectie treft u er nog 500 meer aan.

 

Ons kattenverhaal in De Wiezer

donderdag 23 oktober 2014

Gisteren is ons verhaal over de gedumpte katten in Wierden in de lokale weekkrant De Wiezer terechtgekomen. Minder uitgebreid dan ons eigen verhaal in Mijn Wereld/Mijn Dieren, maar toch lezenswaard.
Er is één reactie op binnengekomen, maar die heeft geen betrekking op “onze” twee katten.

 

Koedijk Jan Heedt

woensdag 22 oktober 2014

Koedijk Jan Heedt aan de Oranjestraat in Rijssen is een al eeuwenoude kledingzaak, die lang in de familie Koedijk is gebleven. Of het beleid is van de nieuwe eigenaresse om eeuwenoude (beleefdheids-) tradities overboord te gooien, weten we niet. Het kan ook gaan om een werkneemster die ons op eigen houtje op onbeschofte wijze met je/jij aanspreekt. Omdat we daar helemaal niet van gediend zijn, gaan we ons geld maar spenderen in andere winkels. Waar men géén moeite heeft met “ouderwetse” beleefdheid!

Het grappige is dat ik bij het verlaten van de winkel de deur openhoud voor een jonge vrouw, die me daarvoor heel vriendelijk bedankt met de woorden: “Dank U wel, meneer!”

 

Onzin op de radio

woensdag 22 oktober 2014

De Nederlandse radio (NPO) verkondigt nogal eens onzin. Zo hoor ik net dat een presentator van mening is dat niemand meer weet wat de Postbank was. Wat een onzin! Ik verzucht nog regelmatig dat ik de Postbank terug wil hebben, en dat ik niet snap waarom destijds alle klanten zomaar zijn overgeheveld naar de ING-bank.

De aanleiding van de opmerking was het merk Nokia, dat gaat verdwijnen nu Microsoft het bedrijf heeft gekocht. De telefoons gaan nu Microsoft Lumia heten.

 

Telepathie

dinsdag 21 oktober 2014

Gisteren was ik eigenlijk van plan om naar Rijssen te gaan om te winkelen en boodschappen te doen, maar daar hebben we het toen nog niet over gehad. Als ik dat vandaag aan Riya vertel, dan zegt ze: “Dat was precies wat ik ook in mijn hoofd had! Ik heb het zelfs in mijn agenda gezet!”

 

Media Markt Misser

maandag 20 oktober 2014

In de folder van Media Markt staat een nieuw artikel waar we al enige tijd naar uitkijken. We gaan eerst naar BCC om te zien of daar het apparaat ook te koop is. Dat blijkt niet zo te zijn, en het zal er ook niet komen, volgens de verkoper. Dan maar naar de buurman, Media Markt. Ook daar blijkt geen spoor van de geadverteerde tablet met Windows 8.1 te vinden te zijn. Ook de verkoper die we aanspreken vindt het vreemd en gaat in zijn computer speuren. Er zouden vijf stuks van het betreffende artikel binnengekomen moeten zijn. Die vijf dozen liggen er inderdaad en het merk klopt ook. Alleen het model niet. Het is een al wat ouder type en hij is niet in het wit, zoals we per se willen.

We weten dus precies wat we willen, en MM biedt dat aan in de nieuwe folder. Toch begint de verkoper ons vragen te stellen. Wat we met de tablet willen doen. Een onnozele en niet terzake doende vraag, en ik antwoord dan ook met een eveneens onnozel antwoord: “IJsjes eten”. De volgende vraag van de verkoper is: “Waarom een Windows-tablet?” Alsof dat een heel onfatsoenlijke eis van ons is! Maar ik heb wel een antwoord: “Omdat we een gruwelijke hekel hebben aan Google, en niks met ze te maken willen hebben!”
Dat de meerderheid van de kopers zich - al dan niet argeloos - wil laten bespioneren en ringeloren door een hooghartige Amerikaanse onderneming, is hun zaak. Maar wij doen er niet aan mee.
(De meerderheid van de computertablets werkt op een besturingssysteem van Google.)

Op de heenweg had ik bovenstaande gang van zaken al voorspeld. Vooral dat MM zomaar apparaten die nog niet eens te krijgen zijn, in zijn folder zet. En dan ook nog eens tegen de adviesprijs, die bijna geen enkele concurrent zal gaan hanteren.

 

Kramp

zondag 19 oktober 2014

Riya krijgt vaak last van kramp als de temperatuur daalt, zoals nu het geval is. Ze kermt het uit. Ik loop naar de thermostaat en schakel hem in. Meteen daarop zeg ik: “Ik heb de CV ingeschakeld, gaat het nou beter?”
Ditmaal kermt ze het uit van het lachen.

 

Stof

zondag 19 oktober 2014

Zij: “Ik wil een nieuwe jurk naaien, maar ik heb niet genoeg stof.”
Ik: “Dan laat je de stofzuiger een poosje staan, krijg je vanzelf meer stof.”

 

Lesbisch pad

zondag 19 oktober 2014

Er zijn in Nederland homo-paden, er zijn ruiterpaden, er zijn mountain-bike-paden, er zijn motorcross-paden, er zijn fietspaden, er zijn fietssnelweg-paden, er zijn wandel-met stokken-paden, en nu blijken er ook nog speciale lesbische paden te zijn...
Waar kunnen wij gewone mensen nu nog terecht?

 

Weekkrant updaten

zondag 19 oktober 2014

Ik: “Ik zoek de weekkrant om de agenda voor vandaag te bekijken.”
Zij: “Hier is de laatste weekkrant.”
Ik: “Nee, die is van 14 oktober en het is nu 19 oktober.”
Zij: “Hij komt altijd aan het begin van de week.”
Ik: “Dan moet hij elke dag geüpdated worden. We hebben toch WiFi.”

 

Reactie op storing van zender

zaterdag 18 oktober 2014

De lokale omroep reageert alsvolgt op de storing:
“We hebben alleen de zender vervangen, mast en antennes zijn dezelfde. Uiteraard vinden we het vervelend dat u storing ondervindt, maar vanuit onze kant kunnen we daar weinig aan veranderen. De nieuwe zender voldoet aan alle eisen van het Agentschap Telecom; vermogen, frequentiezwaai, antennerichting en -hoogte, bereik en veldsterkte.
Het grote verschil is dat onze FM zender nu (eindelijk) op het toegestane vermogen draait. Onze oude zender was de laatste jaren al ondermaats en de laatste maanden kwam er nauwelijks nog 'power' uit.”

 

Nieuwe zender lokale omroep geeft storing

vrijdag 17 oktober 2014

De lokale omroep heeft sinds vorige week vrijdag een nieuwe zender. Eindelijk kwaliteit, stereo en RDS (Radio Data System, radiotekst). Helaas staat de zendantenne op 300 meter afstand van onze woning, en veroorzaakt de nieuwe zender flinke storing op onze radio's, bandrecorders, platenspelers en computer-luidsprekers. We zijn benieuwd of de leverancier van de zender er iets aan kan en wil doen.

 

Cogas ontneemt Ziggo tienduizenden klanten

vrijdag 17 oktober 2014

Netwerkbeheerder Cogas stelt tienduizenden klanten in Twente en Salland, die méér hebben dan het basispakket voor radio en televisie, voor een groot probleem. Cogas heeft de digitale televisie-, internet- en telefoniediensten zónder overleg met klanten of gemeentes overgedaan aan Caiway. De vorige leverancier Ziggo verliest hierdoor een deel van haar klanten, en die moeten zichzelf nu melden bij Caiway om daar klant te worden. Met als nadelig gevolg dat alle e-mailadressen gaan veranderen en dat de homepages bij Ziggo worden opgeheven.
Over deze merkwaardige gang van zaken is flinke beroering ontstaan, en het CDA heeft er al Kamervragen over gesteld. Gelukkig kunnen de Cogasgebruikers ook nog overstappen naar KPN.

 

Goat Simulator

dinsdag 14 oktober 2014

Na deze teleurstellende Media Markt-ervaring, gaan we nog even kijken bij de computer-software. Daar blijkt dat het aanbod van serieuze software voor de PC niet overweldigend groot is en dat het spellenaanbod voornamelijk uit oude Denda-spellen bestaat. Daarnaast zijn er redelijk veel Simulator spellen. De voor ons interessante uitgaven, zoals bijv. MS Train Simulator, Rail Transport Simulator en Train Empire hebben we al in ons bezit. Het zijn oudere spellen die we voor een habbekrats hebben gekocht. Dan valt ons oog op Goat Simulator, dat ongeveer dezelfde lay-out heeft als de andere sim-spellen. Bij vluchtig lezen van de achterkant lijkt ons dat wel een komisch spel, en we kopen het voor 10 euro.

Thuisgekomen wacht ons een grote teleurstelling. Bij beter kijken en lezen van de piepkleine letters, blijkt het spel voor 16 jaar en ouder te zijn, schunnige taal en geweld te bevatten. Dat strookt niet met onze opvattingen over wat komisch is.
Het meest ergerlijke staat echter in de allerkleinste letters: Het spel moet eerst geactiveerd worden, er moet een rekening worden aangemaakt bij een bedrijf met de naam Steam, en er is een actieve internetverbinding nodig! Dit is volkomen waardeloos, daar doen wij beslist niet aan mee! Nu kunnen we onze allereerste Media Markt-aankoop nog gaan terugbrengen ook.

 

Media Markt

maandag 13 oktober 2014

Vandaag hebben we voor het eerst in ons leven iets gekocht bij het Duitse Media Markt in Hengelo. We hebben helemaal niets op met deze schreeuwlelijk die elke keer weer leugens verkoopt in de reclame. Maar omdat we hebben gehoord dat er een grote collectie films op DVD aanwezig zou zijn, willen we toch eens kijken of er iets van onze gading bij is. Onze gading bestaat uit komische films uit de jaren 1920 tot 1960, en met name die van de wereldberoemde Marx Brothers. Ik heb alle 15 films al op een of andere wijze van televisie opgenomen - sommige van de Duitse TV - maar ik wil ze toch graag een keer in topkwaliteit op DVD bezitten.
MM heeft veel electronica in zijn winkel, dat is een feit, maar dat ze álles hebben is natuurlijk niet waar. Na lang zoeken hebben we helemaal niets gevonden van The Marx Brothers en zelfs niets uit diezelfde (zwart-wit) periode.
Met een door ons aangesproken verkoper is het erg lastig communiceren, vanwege de harde muziek op die afdeling. Onbegrijpelijk. De medewerker heeft ook nog nooit van The Marx Brothers gehoord en kent vanzelf ook geen enkele film van ze. Onbegrijpelijk. Na lang zoeken in de computer komt er uiteindelijk één boxset uit die voor ons besteld zou kunnen worden.

 

Geknal

zondag 12 oktober 2014

Nog bijna drie maanden voordat het oudejaarsdag is, en nu is het vuurwerkgeknal al niet van de lucht! Wat een gestoord land.

 

Ik wil geen telefoon!

zondag 12 oktober 2014

In werkelijkheid heb ik zowel mijn vaste lijn als de mobiele telefoon enkele jaren geleden afgeschaft. Daar waren enkele redenen voor. Ten eerste de zeer miserabele kwaliteit van de KPN-lijnen, die ondanks beloftes nooit vervangen werden. Ten tweede de aanhoudende Engelstalige bellers zogenaamd namens Microsoft, en aanverwante sujetten en colporteurs. Ten derde de zeer dwingende toon van de telefoonbel, ook al staat die nog zo zacht ingesteld. Ik ben gesteld op mijn vrijheid en kreeg steeds meer een hekel aan een telefoon die op de meest ongelegen momenten rinkelde.

Als er een telefoon komt die alleen op gelegen momenten zich laat horen, dan heroverweeg ik mijn beslissing misschien nog wel.
Een smartphone zegt u? Laat me nou niet lachen, wat een dom ding is dat!

 

Ik wil telefoon!

zondag 12 oktober 2014

Ik: “Ik ga me een telefoontoestel aanschaffen!”
Zij: “Waarom?”
Ik: “Als statussymbool. Dan ben ik een van de eersten. Er heeft nog bijna niemand zo'n ding. Of was dat nou in het jaar dat ik geboren ben?”

 

Criminelen in De Pollen

zaterdag 11 oktober 2014

Op televisie zien we in de diverse reality-programma's allerlei vormen van criminaliteit voorbijkomen. En we verbazen ons er wel eens over dat we die criminaliteit in het dagelijkse leven zelden tegenkomen. Vanmiddag hebben we echter een glimp van de misdaad te zien gekregen.
We staan op een parkeerplaats direct na het dorp De Pollen en zien eerst een grote vrachtwagen van links komen aanrijden. De wijze chauffeur rijdt stapvoets over de vele drempels die er in de weg liggen. Het is gaan regenen en de weg kan daardoor ook nog verraderlijk glad zijn.
Kort daarna horen we aan het geluid dat er van de andere kant een auto met hoge snelheid over de natte weg komt aanstormen. Het blijkt een lange vrachtauto-cominatie met (grote) aanhanger te zijn. De snelheid is minstens 80 km/h, en dat op een smalle bochtige weg met een snelheidslimiet van 60 km/h.
Vóór ons zit een drempelplateau in de weg, en de aanhanger van de auto schiet bij het oprijden ervan een heel eind de lucht in. Eerst denk ik dat er in de aanhanger een of ander zwaar - losgeraakt - apparaat staat, maar het is waarschijnlijk dat de aanhanger leeg is. In elk geval komt hij met zo'n donderend geweld neer, dat het op een explosie lijkt. Daarbij lijkt het alsof hij kantelt en dreigt om de hele combinatie voor onze ogen te laten verongelukken. Bij het afrijden van de drempel gebeurt hetzelfde.
We schrikken hier zó hevig van, dat we niet in staat zijn om details te noteren, zoals opschriften. We zien wel dat de aanhanger geen kentekenplaat heeft en dat er een kleine zwarte personenauto pal achteraan rijdt.
De chauffeur van de truck rijdt met dezelfde snelheid verder over de andere drempels, steeds enorme knallen veroorzakend.

Volgens ons kan dit niet goed aflopen. Van de combinatie zal op deze manier weinig overblijven en de aanhanger zal een keer losschieten en mogelijk ander verkeer raken.
We komen tot de conclusie dat we hier te maken hebben met diefstal van een vrachtauto. Ongetwijfeld net gepleegd. Omdat de grens met Duitsland dichtbij is, en de combinatie in die richting rijdt, is ons vermoeden dat het om Poolse criminelen gaat. Die teisteren al heel lang de Nederlandse en Duitse grensgebieden.
Gezien de verwoestende wijze waarop ze met de truck rijden, is het hen misschien alleen te doen om de lading in het voorste deel van de combinatie.
Als we thuiskomen, klopt het hart ons nog in de keel.

 

Kakelende interviewers

zaterdag 11 oktober 2014

Er zijn interviewers die veel liever zichzelf horen praten dan de geïnterviewde gast. Ze laten de gast niet één zin volledig uitspreken, ze stellen onophoudelijk nieuwe (vaak ellenlange) vragen en uiten kritische opmerkingen. Zulke nerveuze uitzendingen zet ik direct uit. (AvroTros Kamerbreed, Radio 1.)

 

Dierenasiel weigert kat

Zwerfkat Wierden

vrijdag 10 oktober 2014

Een dag nadat het dierenasiel een door ons gevonden gedumpte kat weigert, komt er een collectante van de dierenbescherming aan de deur. Ik hoef niet te zeggen dat we dit keer niets in de bus hebben gedaan.
Het volledige verhaal van twee gedumpte katten staat in Mijn Wereld/Mijn Dieren.

 

LED

vrijdag 10 oktober 2014

In een winkel waar veel LED-lampen worden verkocht, zeg ik: “De enige LED die ik leuk vind is Vorstverled”.

 

Discriminatie

donderdag 9 oktober 2014

Riya wil ook graag de gratis griepprik hebben, maar komt er volgens haar huisarts niet voor in aanmerking. “Zie je wel,” zeg ik, “je wordt weer eens gediscrimineerd!”
Ze beaamt het. “Als ik je was zou ik een klacht indienen bij het anti-discriminatiebureau.”
Ze vindt het een goed idee. “Dan moet je wel eerst je gezicht helemaal zwart maken, dan maak je meer kans.”

 

Griepprik

donderdag 9 oktober 2014

Ik krijg vandaag een brief zonder afzender en gefrankeerd als Port Betaald, hetgeen wijst op massapost. Het enige houvast is een postcode en huisnummer op de achterzijde, voor retourzending van de brief. Ik ben ervan overtuigd dat het hier om ongewenste reclame gaat, maar ik ga toch even kijken aan wie ik die postcode kan koppelen. Het blijkt om DMDR Marketingdiensten te Zwijndrecht te gaan, en dat bevestigt mijn vermoeden.
Omdat ik denk dat er wel een stukje voor dit weblog aan vast zit, maak ik de enveloppe toch open.
Tot mijn verbazing blijkt de inhoud afkomstig te zijn van mijn huisarts. Het is een oproep om de griepprik te komen halen.

 

Goed

woensdag 8 oktober 2014

Een marktkoopman die ik heb gekend, beantwoordde mijn vraag “Hoe gaat het?” altijd met: “Het gaat goed, maar het goed gaat niet”. Waarschijnlijk een soort standaardgrapje onder marktkooplieden.

 

Een goede fles wijn

woensdag 8 oktober 2014

In het radioprogramma De Ochtenden van de NCRV krijgt elke deelnemer aan de quiz “een goede fles wijn” mee naar huis. Het is de vraag of alcohol wel een passend geschenk is voor mensen die nog met de auto naar huis moeten, maar dat terzijde. Het gaat erom dat ik me afvraag of “een goede fles wijn” taalkundig wel correct is, en wat men er precies mee bedoelt. Is de fles goed of is de wijn goed? Is de wijn alleen goed als hij in de fles zit en niet meer als hij in een glas is gedaan? Als het gaat om goede wijn, dan zou de zin moeten luiden: “een fles goede wijn”. Als vervolgvraag kunnen we stellen: wat is goede wijn, en hoe weet je dat als de fles nog dicht zit?
Tot slot zit ik nog te puzzelen op het tegenover-gestelde van goed in dit verband. Is dat slecht of is dat kwaad? Slechte wijn of kwade wijn, wie zal het zeggen.

 

Padstoelen eten

woensdag 8 oktober 2014

“Alle paddensteule köj etten, wat soorten minstens één keer...”. Deze rare dialectzin(?) staat vandaag in een plaatselijk weekkrantje. De volstrekt onoriginele opmerking zou ik vertalen met: Alle padstoelen kun je eten, sommige maar één keer.

 

Waarom u?

dinsdag 7 oktober 2014

Waarom ik de bezoeker aanspreek met u, terwijl het op internet stikt van het geje/jij/jou/jouw?
Precies, daarom. Ik houd niet van onbeleefdheid en respectloosheid en ik ken de lezer - u - niet. Dus waarom zou ik u niet voorkomend benaderen? Er zijn veel mensen die zich aan respectloosheid ergeren, en het scheelt ook nog tijd en energie. U en uw bevatten minder letters dan je/jij/jou/jouw.

 

Baas

dinsdag 7 oktober 2014

Al jarenlang is er rond 5 december gedoe over het Sinterklaasfeest en vooral Zwarte Piet als knecht en boeman. Natuurlijk een onzinnige discussie, die niet gevoerd zou mogen worden.

Vroeger heette een Nederlandse werknemer, vooral in kleinere en boerenbedrijven, gewoon knecht. En daar zat niks discriminerends achter.

Maar als Zwarte Piet niet meer kan, en knecht niet meer mag, hoe zit het dan met Baas? Als er een baas is dan is er automatisch ook een knecht.
Laten we het woord Baas ook maar rigoureus verbieden!

 

Mijn Kleplog

dinsdag 7 oktober 2014

Dat was de oude naam van mijn weblog. In het Archief zult u binnenkort nog weer eens kunnen genieten van een deel van dat Kleplog. Want bij het nalezen moest ik vaak grinniken om mijn eigen teksten, en je weet maar nooit of er nog meer lezers zijn die mijn humor kunnen waarderen.

 

Waarom een nieuw weblog?

dinsdag 7 oktober 2014

Als u deze pagina regelmatig bezoekt, dan zult u veel grappige invallen, ideeën en taalvondsten tegenkomen. Ook opvallende taal- en spelfouten uit andere media. Daarnaast wijs ik u op misstanden in de wereld, zoals oplichting, fraude en bedrog.

Verder zal ik u op de hoogte houden van nieuwe inhoud op mijn tien eigen webzijdes en de twee gelieerde van Aafke en Riya.

 

Mijn Zonzijde © Dick Waanders