Cool Witje

Cool Witje

7 november 2017

Het is een koude zondagochtend als we de woonkamer binnenkomen en verbaasd kijken naar wat we daar aantreffen: een geel-witte vlinder die vrolijk rondvliegt. De naam van de vlinder is Koolwitje. Hoe is die bij ons terechtgekomen?

Enkele weken eerder hebben we bij supermarkt Jumbo een krop bloemkool gekocht. Bij thuiskomst merken we dat de kool erg vuil is en vol met kleine groene eitjes zit. Ook zit er een groene rups op. Onze lust in bloemkool verdwijnt op dat moment en we laten de kool voor wat hij is. Een week later blijkt de rups zich te hebben verpopt, en we doen de pop in een plastic bakje zonder deksel.

Dat er ook een heuse vlinder uit zou komen, hadden we eigenlijk niet verwacht en we zijn de pop dan ook helemaal vergeten. De vlinder die nu in huis is moet wel uit de pop zijn gekomen, want het is buiten al te koud voor vlinders.

Na een paar rondjes door de kamer en de keuken gaat Koolwitje op het aanrecht zitten. Daar kan Riya het beest voorzichtig oppakken en in haar hand houden. Aan de hand van de tekening op de vleugels kunnen we bepalen dat het een zij is, een vrouwelijk exemplaar.

Een vlinder hoort in de natuur thuis, en we zetten haar dus op een klein denneboompje in de tuin, waar het roerloos blijft zitten. We denken echter dat haar levenskans zo te klein is, en brengen haar weer naar binnen. In de warmte begint ze weer te fladderen, en dat is het teken voor onze kat om aan te vallen. Maar daar steken we een stokje (een been) voor, en we brengen Witje naar boven waar ze voor het raam in de zon kan zitten.

Als later de zon weg is en we op zoek gaan naar de vlinder, vinden we haar niet op het plekje op het raam. En we denken de vlinder niet meer terug te zullen zien, die zit vast op een onvindbare plek.
Dan voelt Riya iets op haar hand, en als ze kijkt blijkt het Witje te zijn die zich aan haar vastklampt. En die zich vervolgens zonder protest in haar plastic bakje laat zetten.
Cool Witje lijkt ons nieuwe huisdier te zijn, Riya hoeft haar vinger er maar voor te houden en ze grijpt zich eraan vast. Het is een mirakel.

Cool Witje

Cool Witje leeft inmiddels vijf dagen en het is bekend dat vlinders maar een kort leven hebben. Toch beginnen we ons af te vragen of de fladderaarster geen behoefte heeft aan voedsel. Elk levend wezen heeft immers voeding nodig om in leven te blijven. Riya maakt wat honingwater en smeert dat op haar vinger, waarna de vlinder op de vinger klimt en begint met slurpen. Zij doet dat met behulp van een tong in de vorm van een dunne flexibele spriet.

Cool Witje