Uisje

Is het een nieuw soort virus?
Het lijkt er op, want het verspreidt zich snel.
En het schijnt voornamelijk rond te waren in Nederland.
Virussen hebben soms de gewoonte om elementaire delen van een constitutie af te breken of te beschadigen. Met dit nieuwe taalvirus zou dat ook het geval kunnen zijn, als we het heel zwartgallig bekijken althans.

Het nieuwe verschijnsel noemen we Uisje, ofwel U-is-je.

Steeds vaker worden we in correspondentie, in de reclame, in personeelsadvertenties en bovenal op internet "spontaan" aangesproken met je in plaats van U.

"So what?" zult u zeggen in vlekkeloos Nederlands. Voor u zal het dan ook weinig uitmaken hoe men u aanspreekt. Ofwel u bent onder de 18, ofwel u hecht niet aan een correcte (lees: beleefde) aanspreekwijze.

In de Nederlandse taal (en ook b.v. de Duitse) zitten we inderdaad vaak met het dilemma van: hoe spreken we de doelgroep aan.
Toch leidt het in de praktijk maar zelden tot problemen.
Het gebruik van 'u' geeft respect en beleefdheid aan, terwijl 'je' gereserveerd blijft voor privé- en informeel gebruik.

Het Uisje-virus vertoont inmiddels een grootschalig ziektebeeld. De ziekte breekt langzaam maar zeker alle U-cellen af, en daarbij tevens de elementen respect en beleefdheid.
Ook veel andere signalen en verschijnselen in de Nederlandse samenleving geven het verdwijnen van basiselementen van onze beschaving aan.

Omdat het Uisje-virus, net zo min als de 'Engelse Ziekte' vermoedelijk niet meer uit te roeien zal zijn, kunnen we misschien beter direct, en officiëel, zowel 'u' als 'je' vervangen door één woord.
Twee suggesties: Jeu, joe.

Omdat het vooralsnog door velen als een zeer ergerlijk verschijnsel wordt beschouwd, vindt u hier een tabel met de kolommen U en JE met daaronder bedrijven en winkels die zich in reclame-uitingen van de desbetreffende vorm bedienen.

 

U

 

JE

Albert Heijn
Aldi
Basismarkt
Blokker
Bristol
Carpetland
City Meubel
Cogas
DA Drogist
De Kleine Huisvriend
Dixons
Edah
Electro World
E-Norm
Euromaster
Expert
Gamma
Geldservice
Gezond & wel
Hema
Icono
Intertoys
Intratuin
Kappa
KIA
Klingel
Konmar
Kruidvat
Metropost
Naturalia
Nederl. Staatsloterij
Nettorama
Pet's Place
Phone House
Praxis
Red & Blue
Scheer & Foppen
Schlecker
Trekpleister
Van Gils
Verzamel Service
Vobis
Wibra
Best Sale
Boom (foto, video)
Debitel
Dixons
Electro World
Etos
Free Record Shop
Halfords
Hunkemöller
IKEA
Konmar
Kijkshop
Ladyline
LOI
Modern
My Web
Naturalia
Nettorama
Primafoon
Scapino
T for telecom
Toys 'R' Us
Trendhopper
Vroom & Dreesmann
Xenos